Makaron z pietruszkowym pesto – prosty...


05 lutego 2019, 19:26

 

 

Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu! A to oznacza, że dobrze byłoby go odpowiednio
świętować.  Dlatego przygotowałam dla Was specjalny przepis na to święto –
pyszny, pełnoziarnisty makaron, domowe pesto z naturalnych składników i
błyskawiczne przygotowanie – czego chcieć więcej? To danie to idealny pomysł na
zdrowy obiad. Tylko gotować!
Chodźcie zobaczyć nowy przepis!

 

 

 

Proste, szybkie przepisy – to dla mnie podstawa zdrowego żywienia. Mając milion
projektów na minutę, nie zawsze mam czas (dobra, nie oszukujmy się – prawie nigdy
nie mam czasu) na to, żeby siedzieć nad jednym daniem godzinami i przyrządzać je
z namaszczeniem.

 

Dużo lepiej sprawdzają się u mnie proste dania. I taki jest ten makaron z domowym
pesto! Uwielbiam go, bo to idealny, szybki pomysł na posiłek. Dodatkowo,
można go też spokojnie wziąć do lunchboxa i zabrać do pracy czy na uczelnię –
sprawdzi się nawet na zimno (chociaż oczywiście, najlepiej smakuje na ciepło!)

 

 

I bez obaw: makaron jak najbardziej może występować w zdrowym i wartościowym jadłospisie. Wystarczy dopasować wielkość porcji do naszego zapotrzebowania kalorycznego i wybierać opcje pełnoziarniste. Nawet na diecie redukcyjnej nie ma problemu z tym, żeby jeść posiłki, których bazą jest makaron. Liczy się tak naprawdę jakość i ilość dania – i tyle.

 

 

MAKARON Z PIETRUSZKOWYM PESTO 

 

Składniki:

 

Makaron Lubella Pełne Ziarno 100 g łososia wędzonego (może być też pstrąg łososiowy wędzony) 2 natki pietruszki Mała garść rukoli 1 awokado (najlepiej dojrzałe) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

Cukinię kroimy na cienkie półplasterki. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię możemy ugotować
razem z makaronem, lub zgrillować na patelni grillowej. Zaczynamy robić nasze pietruszkowe pesto: siekamy drobno pietruszkę, rukolę i
awokado, czosnek zgniatamy. Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody.
Miksujemy. Kroimy łososia na małe kawałki. Ugotowany makaron mieszamy z łososiem oraz pesto bardzo dokładnie. Gotowe!

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz