Łosoś pieczony w syropie klonowym
05 lutego 2019, 19:11
Składniki
Przygotowanie
Odkroić skórkę z filetów, podzielić na mniejsze porcje, opłukać, włożyć do naczynia żaroodpornego i dodać wszystkie składniki oprócz kaszy gryczanej. Wymieszać i zostawić na minimum godzinę, ale lepiej na dłużej. W międzyczasie 1 - 2 razy przewrócić rybę. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną (można gotować nieco dłużej niż przewiduje instrukcja, aż kasza będzie napęczniała w woreczku i dość miękka). Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić naczynie z łososiem do piekarnika i piec przez ok. 17 minut. Do naczynia z łososiem włożyć ugotowaną kaszę. Można posypać natką lub bazylią. Podawać np. z surówką z kiszonej kapusty.
Dodaj komentarz