Łosoś pieczony w syropie klonowym


05 lutego 2019, 19:11

 

 

Składniki

4 porcje
750 g filetów łososia 5 łyżek syropu klonowego 2 łyżki sosu sojowego (zwykłego) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku lub słodkiej 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)

Przygotowanie

Odkroić skórkę z filetów, podzielić na mniejsze porcje, opłukać, włożyć do naczynia żaroodpornego i dodać wszystkie składniki oprócz kaszy gryczanej. Wymieszać i zostawić na minimum godzinę, ale lepiej na dłużej. W międzyczasie 1 - 2 razy przewrócić rybę. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną (można gotować nieco dłużej niż przewiduje instrukcja, aż kasza będzie napęczniała w woreczku i dość miękka). Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić naczynie z łososiem do piekarnika i piec przez ok. 17 minut. Do naczynia z łososiem włożyć ugotowaną kaszę. Można posypać natką lub bazylią. Podawać np. z surówką z kiszonej kapusty.

 

Łosoś pieczony w syropie klonowym

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz