Zdrowe słodycze – kruche ciastka owsiane...
05 lutego 2019, 18:48
Ciasteczka, którymi można zajadać się bez wyrzutów sumienia? Tak, one istnieją, w dodatku są mega łatwe w przygotowaniu! Zawierają bardzo dużo błonnika i wiele cennych dla organizmu mikroelementów. Są delikatne w smaku, idealnie chrupiące, sycące i po prostu pyszne. Testowałam dziś w pracy – smakowały wszystkim!
Kruche ciastka owsiane bez cukru – przepis
Składniki (na ok. 18 dużych ciastek):
2 szklanki mąki owsianej (do nabycia np. w Stokrotce, można też samodzielnie zmielić płatki owsiane w młynku do kawy lub blenderze) 6 łyżek jogurtu naturalnego 3 czubate łyżki oleju kokosowego 1 jajko Szczypta soli 3 łyżki ksylitolu (lub więcej, jeżeli preferujesz bardziej słodko – można spróbować ciasta przed upieczeniem) szklanka płatków owsianych 4 łyżki słonecznika łuskanego 3 łyżki sezamu 2 łyżki dość drobno posiekanej żurawiny
Wykonanie:
Wrzucamy wszystkie składniki do jednej miski i zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy masę na 15 minut, aby płatki owsiane wchłonęły wilgoć, dzięki temu ciasto będzie bardziej plastyczne.
Formujemy dłońmi płaskie ciasteczka i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w 175°C, najpierw 10 minut z termoobiegiem, później 15 minut ustawiając na grzałki górne i dolne, bez termoobiegu, aby brzegi się nie przypaliły.
Teraz najtrudniejsza część – odstawiamy ciastka do przestygnięcia! Misję tę utrudnia wyjątkowo kuszący zapach, unoszący się w całej kuchni, omnomnom… I gotowe! Mówiłam, że są łatwe w przygotowaniu!
Idealne z mlekiem albo z ulubioną herbatką, mmm… Wspaniale sprawdzą się też na wynos, jako lekka przekąska w upalne dni – w końcu mamy dziś pierwszy dzień lata!
1 ciasto (1/18) – 124 kcal, białko: 4g, tłuszcze: 5,85g, węglowodany: 15,3g
Smacznego!
Dodaj komentarz