Zupa marchewkowa "fit" - ale i...
05 lutego 2019, 19:36
Nie trzeba ganiać po lesie czy sprowadzać składników z krańców świata, by w domu przygotować danie godne najlepszych (nie jedno, ale kilku gwiazdkowych) restauracji. W dodatku danie zdrowe, pyszne, kolorowe i "fit".
Wystarczy.... marchewka i kilka składników, które można kupić w każdym sklepie. Tak, tu nie ma błędu, chodzi o to najpopularniejsze warzywo - czyli marchewkę :) Z niej też można ugotować coś niezwykle smacznego. A jeśli dodamy do tego przymiotniki: "łatwo i szybko"? To otrzymamy danie "cud". A jeśli dodamy jeszcze "fit"? To ja już nie wiem sam :)
Wiem natomiast, że zupa jest świetna. Jest w niej smak, jest aromat, są witaminy, mikroelementy i apetyczny kolor. Czy czegoś w niej nie ma? Tak, niestety nie ma w niej ziemniaków i makaronu :) Ale... nie są specjalnie potrzebne.
Składniki na zupa marchewkowa "fit" - ale i tak najlepsza na świecie :)
4 szklanki warzywnego bulionu
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
1/2 łyżeczki mielonego kminu
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
do podania:
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki pestek dyni
10 dag sera feta
garść dowolnych kiełków (możesz zastąpić posiekaną natką kolendry lub pietruszki)
Przygotowanie dania zupa marchewkowa "fit" - ale i tak najlepsza na świecie :)
Marchewkę obierz, opłucz, pokrój na drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj czosnek, smaż cały czas mieszając przez pół minuty, aż lekko się zeszkli. Do garnka dodaj marchewkę oraz bulion. Dopraw kuminem. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż marchewka zmięknie (zajmie Ci to około 10-15 minut). Garnek zestaw z ognia, zupę dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietankę, zupę zmiksuj blenderem na gładką masę. Pestki słonecznika i dyni upraż na suchej patelni - nie zapomnij o mieszaniu, bo szybko się przypalają. Fetę pokrój na kostkę o boku około 1/2 cm. Zupę nalej do talerzy lub miseczek. Dodaj kostki fety, posyp pestkami, udekoruj kiełkami.
Dodatkowe informacje
Jeśli chcesz, by zupa miała jeszcze mniej kalorii, zastąp śmietankę odtłuszczonym mlekiem.
Do zupy możesz dodać szczyptę mielonej kolendry - będzie wtedy jeszcze bardziej "korzenna" i aromatyczna.
Jeśli nie masz kuminu, nie zastępuj go kminkiem :) To zupełnie dwie różne przyprawy. Po prostu go wtedy pomiń.
Zupa świetnie się przechowuje w lodówce - można przygotować jej zapas na 3 dni.
Marchewkę obierz, opłucz, pokrój na drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj czosnek, smaż cały czas mieszając przez pół minuty, aż lekko się zeszkli. Do garnka dodaj marchewkę oraz bulion. Dopraw kuminem. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż marchewka zmięknie (zajmie Ci to około 10-15 minut). Garnek zestaw z ognia, zupę dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietankę. Zupę zmiksuj blenderem na gładką masę. Pestki słonecznika i dyni upraż na suchej patelni - nie zapomnij o mieszaniu, bo szybko się przypalają. Fetę pokrój na kostkę o boku około 1/2 cm. Zupę nalej do talerzy lub miseczek. Dodaj kostki fety, posyp pestkami, udekoruj kiełkami. |
Dodaj komentarz