Archiwum luty 2019, strona 1


Łosoś pieczony w syropie klonowym
05 lutego 2019, 19:11

 

 

Składniki

4 porcje
750 g filetów łososia 5 łyżek syropu klonowego 2 łyżki sosu sojowego (zwykłego) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku lub słodkiej 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)

Przygotowanie

Odkroić skórkę z filetów, podzielić na mniejsze porcje, opłukać, włożyć do naczynia żaroodpornego i dodać wszystkie składniki oprócz kaszy gryczanej. Wymieszać i zostawić na minimum godzinę, ale lepiej na dłużej. W międzyczasie 1 - 2 razy przewrócić rybę. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną (można gotować nieco dłużej niż przewiduje instrukcja, aż kasza będzie napęczniała w woreczku i dość miękka). Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić naczynie z łososiem do piekarnika i piec przez ok. 17 minut. Do naczynia z łososiem włożyć ugotowaną kaszę. Można posypać natką lub bazylią. Podawać np. z surówką z kiszonej kapusty.

 

Łosoś pieczony w syropie klonowym

Zdrowe słodycze – kruche ciastka owsiane...
05 lutego 2019, 18:48

 

 

 

 

Zdrowe słodycze – kruche ciastka owsiane bez cukru

 

Ciasteczka, którymi można zajadać się bez wyrzutów sumienia? Tak, one istnieją, w dodatku są mega łatwe w przygotowaniu!  Zawierają bardzo dużo błonnika i wiele cennych dla organizmu mikroelementów. Są delikatne w smaku, idealnie chrupiące, sycące i po prostu pyszne. Testowałam dziś w pracy – smakowały wszystkim!

 

Kruche ciastka owsiane bez cukru – przepis

 

Składniki (na ok. 18 dużych ciastek):

 

2 szklanki mąki owsianej (do nabycia np. w Stokrotce, można też samodzielnie zmielić płatki owsiane w młynku do kawy lub blenderze) 6 łyżek jogurtu naturalnego 3 czubate łyżki oleju kokosowego 1 jajko Szczypta soli 3 łyżki ksylitolu (lub więcej, jeżeli preferujesz bardziej słodko – można spróbować ciasta przed upieczeniem) szklanka płatków owsianych 4 łyżki słonecznika łuskanego 3 łyżki sezamu 2 łyżki dość drobno posiekanej żurawiny

 

 

 

Wykonanie:

 

Wrzucamy wszystkie składniki do jednej miski i zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy masę na 15 minut, aby płatki owsiane wchłonęły wilgoć, dzięki temu ciasto będzie bardziej plastyczne.

 

Formujemy dłońmi płaskie ciasteczka i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.

 

Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w 175°C, najpierw 10 minut z termoobiegiem, później 15 minut ustawiając na grzałki górne i dolne, bez termoobiegu, aby brzegi się nie przypaliły.

 

Teraz najtrudniejsza część – odstawiamy ciastka do przestygnięcia! Misję tę utrudnia wyjątkowo kuszący zapach, unoszący się w całej kuchni, omnomnom… I gotowe! Mówiłam, że są łatwe w przygotowaniu! 

 

Idealne z mlekiem albo z ulubioną herbatką, mmm… Wspaniale sprawdzą się też na wynos, jako lekka przekąska w upalne dni – w końcu mamy dziś pierwszy dzień lata! 

 

1 ciasto (1/18) – 124 kcal, białko: 4g, tłuszcze: 5,85g, węglowodany: 15,3g

 

 

 

Smacznego!

_DSC0079

 

_DSC0070

 

 

Fit Sałatka
05 lutego 2019, 18:47

Muszę Wam się przyznać – mam ogromne wyrzuty sumienia! Pisząc dla Was o studenckim jadłospisie bardzo pobieżnie potraktowałam sałatki. Odruchowo przygotowanie ich uznałam za coś oczywistego.  No cóż, mój błąd! Przecież nie zawsze mamy konkretny pomysł, czasem wręcz nie chce nam się pomyśleć już nie wspominając o tym, że metoda „ zrób sałatkę z tego co masz w lodówce” nie zawsze się sprawdza. Dlatego właśnie oficjalnie przyznaję się do błędu. Zgłaszam żal za moje czyny i od razu się poprawiam!

Umówmy się, poniższe przepisy to nie są jakieś szczyty kulinarne. Zresztą pisze je do Was dziewczyna, której jeszcze kilka lat temu całkowicie wyparowała woda. Z czajnika. Nowego czajnika. Także no … moje rozgarnięcie w czasach gimnazjalnych pozostawmy bez komentarza. (Plus jest taki, że zdobyłam wtedy mistrzostwo w szorowaniu czajników). Zresztą wszystkie przepisy, które będziecie ode mnie dostawać będą bardzo łatwe. Jeżeli więc szukasz przepisów łatwych, szybkich, tanich, pysznych a przede wszystkim ZDROWYCH ten wpis jest jak najbardziej dla Ciebie! Zapraszam!

Najszybsza sałatka świata
Składniki:

 

– ½ opakowania mixu sałat

– ½ kulki sera mozzarella

-kilka kawałków suszonych pomidorów

– ½ puszki kukurydzy

Przygotowanie:

Pokrój suszone pomidory i ser na mniejsze kawałeczki. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Skrop sałatkę olejem z suszonych pomidorów. Nałóż sobie i zajadaj ze smakiem!

Sycąca sałatka studencka
Składniki:

– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

– ½ torebki kaszy jaglanej

– ½ puszki kukurydzy

– połowa dużej papryki czerwonej

– 3 łyżki jogurtu greckiego

– sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Ugotuj saszetkę kaszy jaglanej, połowę umieść w miseczce przeznaczonej na sałatkę ( Oczywiście możesz równie dobrze wykorzystać sypaną kaszę).Tuńczyka odsącz, skrój inne składniki i dodaj do kaszy. Jogurt grecki wymieszaj z przyprawami i potraktuj jako sos do sałatki. Spakuj do swojego lunchboxa i śmigaj na zajęcia. Tak, na wykład też!

Wypasiona sałatka z cukinią
Składniki:

– ¼ szklanki kaszy jaglanej

– kilka czarnych oliwek

– 1 pomidor

– ½ papryki czerwonej

– 1 cukinia

-sok z cytryny

-sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę. Cukinię pokrój na długie paski. Najlepiej wychodzi to z pomocą obieraczki do warzyw. Pokrój pomidora na niewielkie kawałki. Dodaj kaszę, paprykę i oliwki. Delikatnie wymieszaj składniki. Serio, bądź delikatna, żeby nie rozwalić cukinii! Całość skrop sokiem z cytryny i dodaj pozostałe przyprawy. Ponownie (dalej delikatnie!) wymieszaj. Rozkoszuj się swoją wypasioną sałatką. Gwarantuję, że będziesz najedzona!

Tradycyjna fit sałatka
Składniki:

– ½ mixu sałat

– kilka sztuk pomidorków koktajlowych ( lub cały tradycyjny pomidor)

– 1 jajko

–  ½ piersi z kurczaka

-jogurt grecki

-pieprz, sól, bazylia, pzyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

Jajko ugotuj na twardo, pokrój pierś w drobne paseczki, podsmaż na patelni z dodatkiem swojej ulubionej przyprawy do kurczaka. Następnie pokrój wszystkie składniki i wymieszaj. Dodaj jogurtu greckiego (godny następca majonezu!) Smacznego! Bardziej tradycyjnie już nie będzie.

Sałatka „ brokułowa rozkosz”

Składniki:

– 1 brokuł

– 2 jajka

– 1 pomidor

-słonecznik łuskany

-1 ząbek czosnku

-3 łyżki jogurtu greckiego

– pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Ugotuj brokuł, jajka ugotuj na twardo. Pokrój pomidora na ćwiartki. Przygotuj sos: jogurt naturalny wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaj pieprz. Jajka również kroimy w ćwiartki. Wymieszaj wszystkie składniki i pozwól sobie na brokułową rozkosz! ( Psst! Z całego brokuła wyjdzie Wam duża porcja! Jeżeli to zbyt wiele wykorzystaj połowę, a drugą część przeznacz na kotlety brokułowe! Przepis na nie znajdziesz we wpisie o studenckim jadłospisie!)

Znalezione obrazy dla zapytania fit salad

No cóż moje Drogie, myślę że najdzie Was ochotą na pyszną, zdrową sałatkę! Mam nadzieję, że moje propozycję będą dla Was przydatne. Bardzo zależy mi na tym, byście napisały kilka słów od siebie: czy przepisy się sprawdzają i czy chcecie ich więcej! Jeżeli mam być szczera – posty kulinarne są dla mnie najtrudniejsze i uwierzcie, potrzebuję ogromnej motywacji żeby je ukończyć! Dlatego proszę, piszcie czy ich potrzebujecie. Tym razem to Wy mnie zmotywujcie.

Pozdrawiam i życzę smacznego,

Karolina